Islamisk dato

Muslimske Sider

Dagens Hadith

'“Profeten, sallallahu ’alayhi wa ’ala alihi wa sallam, sagde: ”Engelene bliver ved med at spørge om Allahs tilgivelse for enhver af jer, så længe han er på sin bedeplads (musalla) og han ikke slipper en vind (hadath). De siger: ’Oh Allah! Tilgiv ham, Oh Allah! Vær Barmhjertig overfor ham.” [Kilde: Bukhari]” '

Kitaba.org

SeekersGuidance

Allahs 99 navne


---> Hvad er Allahs 99 navne?

Islamisk SMS Service

HS


Designed by:
SiteGround web hosting LadyCroc 2010
Wudu med lædersokker
Skrevet af Ladycroc   
Tirsdag, 05 Januar 2010 21:26

Waleikum assalam wr wb,Som udgangspunkt skal den troende vaske sine fødder i bar tilstand (under wudu).

Men der findes en stor mængde ahadith, hvori der bliver talt om at berøre/gnide på lædersokker i stedet for at vaske sine bare fødder, og derfor er dette også tilladt.

Før vi går videre med emnet, skal "lædersok" defineres, for det er ikke en hvilken som helst lædersok. Den omtale lædersok i ahadith hedder på arabisk khuff.
En khuff skal have disse egenskaber:
1) dække anklen,
2) en person skal kunne gå mindst 5 km med lædersokken uden at den går i stykker (Hanafi) (de andre lærde er uenige om distancen),
3) ingen af de to sokker må have et hul større end de tre små tæer (hanafi) (shafai og hanbali accepterer absolut ingen huller),
4) sokken skal kunne blive på foden uden at være bundet fast el.l
5) sokken må ikke absorbere vand, når vand hældes over (derfor kan man altså ikke bruge en tennissok eller en sok af bomuld)

Nogle ahadith nævner også berøring/gnidning af en stofsok kaldet jawrab (lavet af bomuld). De lærde er meget uenige om dette, da en del af de hidrørte ahadith defineres som svage.

Hanafi-lærde siger, at
- hvis jawrab er mujallad (læderindbundet) eller muna´al (med lædersål) og ikke er tynd, er det tilladt at lave wudu på den, sålænge vandet IKKE kan strømme igennem eller blive opsuget.
- hvis jawrab er tyk, er det ifølge Abu Hanifa IKKE tilladt at gøre wudu på den, mens der findes andre hanafi fuqaha, som tillader dette.
ovenstående regler for khuff (huller osv) gælder også for jawrab.

Nogle fuqaha anvender qiyas og siger, at reglerne for khuff og jawrab kan udstrækkes til moderne sokker, HVIS disse opfylder reglerne for khuff og jawrab. Andre lærde mener ikke dette er mulig; du må gøre op med dig selv, hvilken fagih eller lærd du stoler mest på og vil følge. Men du skal huske, at der er meget få typer moderne sokker, der opfylder kriterierne for khuff og jawrab.

HVIS dine sokker opfylder kriterierne, så ER det tilladt at lave wudu på sokkerne, NÅR du HAR lavet wudu på dine bare fødder FORINDEN. Altså, du laver fx. wudu på deine bare fødder og ankler; efterfølgende tager du sokkerne på og kan gøre wudu på sokkerne til thur og asr og maghreb og isha - HVIS DU IKKE har taget sokkerne af i mellemtiden!

Og Allah ved bedst.

 

Søg på danskmuslim.dk

Bedetider KBH i dag

Bedetider Fajr: 5:58
Shourouk: 7:49
Duhr: 11:56
Asr: 13:39
Maghreb: 16:02
Isha: 17:46

     Odense: + 6 min; Århus: + 7 min

Salahtider reklame

Dansk Islamisk Center

Fredagsbøn på dansk?

Hver fredag i

Dansk Islamisk Center

Baggesensgade 4C, 3. sal

2200 København N

 

Islamakademiet

Nu udgiver vi også bøger!


Foredrag

Vil din forening, din skole, din arbejdsplads have et foredrag om islam? Så kontakt info@danskmuslim.dk

Islamisk litteratur DK

Haya.dk reklame

Reklamer

Her kunne DIN reklame være!
Send en mail til info@danskmuslim.dk for at få adgang til at reklamere på sitet.