Islamisk dato

Muslimske Sider

Dagens Hadith

'“Profeten, sallallahu ‘alayhi wa ‘ala alihi wa sallam, sagde: “En af mine følgere står op om natten, anstrenger sig selv til Tuhr [renser sig åndeligt og fysisk før bøn]. Rundt om ham findes der flere knuder [bundet af satan]. Når han vasker sine hænder, løses en knude, når han vasker sit ansigt løses en knude, når han stryger sin våde hånd over hovedet løses en knude, når han vasker sine fødder løses en knude. Allah Den Ophøjede siger til dem [englene], som er bag skjul: “Se Min slave, han anstrenger sig selv og beder til Mig. Det han beder om, får han.” [Ibn Hibban og Ahmad]” '

Kitaba.org

SeekersGuidance

Allahs 99 navne


---> Hvad er Allahs 99 navne?

Islamisk SMS Service

HS


Designed by:
SiteGround web hosting LadyCroc 2010
Islam og hjertets renhed (Tariq Ramadan)
Skrevet af Ladycroc   
Fredag, 15 Januar 2010 12:23

ISLAM OG HJERTETS RENHED

Af Tariq Ramadan, islamolog og forfatter (København 23.8.2002)

Jeg vil tale om vores situation i Vesten. Jeres situation. Først og fremmest skal enhver af jer spørge sig selv, hvad I har tænkt jer at gøre i dette land, og hvad vores ønsker her som muslimer er.

For mange af jer vil den første tanke være den sociale og politiske situation, og hvordan den ser ud for muslimer. Det er forkert.

Den første tanke, hvis vi er muslimer, skal være: Lyt til Koranen! Det første, vi må sige til os selv, er: Hvis jeg elsker Allah, må jeg følge hans profet for at blive elsket af ham. Det er den helt grundlæggende mening med livet for os. Ikke bare at elske ham og blive elsket af ham, men at gøre den kærlighed til det mest grundlæggende i livet. Det gælder for muslimer i Danmark, som det også gør for muslimer i Somalia eller Egypten. At være tæt på ham og at erfare, hvad der står i Koranen.

Når I er i en ny situation, skal den første tanke være: Jeg handler under hans åsyn. I den nye situation, I erfarer i Vesten, skal I spørge jer selv: Er jeg tæt på profetens eksempel. Det er den bedste model for jer.
Somme tider siger vi, at vi elsker Allah og hans profet. Men Gud er ikke til stede i jeres hverdagsliv. I ændrer intet i verden, hvis I ikke begynder med jeres egne hjerter. Det er den mest essentielle del af islam: at være rene af hjertet. Spørg jer selv, hvad I gjorde sidste uge. Hvad har I gjort for at rense jeres hjerter? Det er ikke nok at komme i moskeen en gang om ugen. Det er ikke engang nok at bede fem gange dagligt. Ikke hvis hjertet ikke er med. Det er, hvad Allah ser efter. Taler I bare om islam og hævder, at I respekterer de islamiske principper, uden at hjertet er med?

Kroppen er her, men hvor de andres hjerte er, ved vi ikke. Kun du og Allah ved det. For at få hjertet med gælder noget helt essentielt i islam: ingen islam uden kvaler, ingen islam uden jihad (anstrengelse, red.). Islam er enkel, men at være muslim er meget krævende. Det er en kamp (jihad) i dit daglige liv.
I Vesten er vi blevet muslimer på en meget teknisk måde. Det hele handler om halal og haram (tilladt og forbudt i forhold til islam, red.). Er det islam? At spilde tiden med detaljer, mens det altafgørende mangler, nemlig troens lys?

De problemer, vi har i Vesten i dag, handler ikke om de andre. Problemet er ikke ikke-muslimerne, der ikke kan lide islam. Problemet er mellem os. I taler om broderskab. Når man kommer til en moske, smiler man til mig. I smiler til gæsten og glemmer dem, som er med jer i hverdagen. Mange af jer kender ikke navnene på de mennesker, I ser i moskeen hver fredag. Er det broderskab? I kender ikke jeres bror. Alt i islam handler om praksis. At bygge broderskaber er jihad (anstrengelse, red.). Jeg har behov for jeres kærlighed, ikke bare smilene eller ordene om, at vi er brødre.

Vi taler bare om islam. Vi reagerer kun på kritik. Det er vi gode til. Vi kan lide at forsvare islam. Men før vi forsvarer islam, skal vi leve det. Lev det som muslimer!

Her i Vesten, som andre steder, skal vi tilbage til det essentielle. Alt i islam er om at elske Allah og blive elsket af ham. Nogle siger, at vi engang vil blive millioner af troende i Europa. Aldrig. For vi glemmer det essentielle i vores religion. Spørg jer selv, hvad I gør efter denne bøn? Tager I hjem eller tilbage på arbejde? Det er holdningen i jeres daglige liv, disciplinen i jeres daglige liv, der tæller. Vi har behov for mennesker, der handler frem for at tale. Som lever et åndeligt liv.

Når jeg tænker på, hvad der foregår i verden, så er der ingen undskyldning for manglende åndelighed i Danmark. Her har I tid til at læse, tid til at studere, tid til at bede, tid til at være gode muslimer. Sig ikke, at det danske samfund forhindrer jer i at være gode muslimer. I kan være gode muslimer både på det åndelige og det sociale niveau.

Koranen er en åbenbaret bog, og i den findes sandheden. Spørg jer selv: Hvad er jeres forhold til Koranen og til profeten? Det er et personligt og individuelt spørgsmål. Men det er ikke nok. Der er problemer i jeres hjem. Der er muslimer, som er meget optagede af, at der skal være flere muslimer, at vi skal gøre dit og dat. Når man lytter til de muslimer og ser, hvad der sker i deres egne hjem, så er det bedste, man kan sige: Ti stille, og gå hjem og vær en god mand eller en god hustru!

Er der dialog i de muslimske familier? Der er fædre, der næsten ikke har tid til at tale med deres kone eller deres børn. Fædre, som siger, at islam alene handler om tolerance og broderskab, og som samtidig ikke taler med deres koner? Som end ikke tager sig tid til at tale med deres sønner og døtre. I ønsker et islamisk samfund, og der er ingen islam i jeres hjem! Vi sætter Koranen i vores hjem og hænger et fotografi op af Kabaen (den sorte, firkantede sten, som muslimer på pilgrimsfærd til Mekka går rundt om, red.). Det er ikke nok. Vi har brug for dialog i hjemmet. At tage tid til at sidde med kone, sønner og døtre og tale med dem, diskutere med dem og lytte til dem.

Det sidste område, hvor det er meget vigtigt at ændre de vaner, det er mellem os selv - i ummaen, i det muslimske samfund. Der er ingen tillid. I taler mod hinanden: "Den gruppe gør dit, og den gruppe gør dat". Har I virkelig så meget tid at spilde? Ti stille! Tag fra hver gruppe, hvad der er positivt! Der er mennesker, der siger, at man skal stole på de islamiske tekster. Det er godt. Tag den del, vi må ikke glemme teksterne. Der er andre grupper, der arbejder med sociale problemer og ønsker at arbejde med det. Det er fint. Arbejd efter princippet: Jeg støtter jeres kvaliteter og vil glemme jeres fejl. I kender hadith´en (nedskrevet regel om profeten Muhammeds praksis, red.): "Tal ikke om nogen, som ikke er her, undtagen for at sige noget godt". Vær forsigtig! Den måde, du taler på, påvirker dem, der lytter til dig.

Og så må I holde op med at påstå, menneskene omkring os i Vesten ikke kan lide os. At vi er ofre. Dette liv er en prøve. En prøve, der skal afgøre, hvem iblandt jer der er bedst i gerninger. I skal først og fremmest undgå offerrollen: "de kan ikke lide os, de kan ikke lide islam". Vi er nødt til at stoppe det og indse, at vi er i et nyt miljø.

Hvem skal give et sandt billede af islam i Danmark? Der kommer ingen fra Saudi-Arabien, Somalia eller Egypten for at hjælpe jer. Det er jeres ansvar alene at vise det bedste billede af islam her. Det er kun muslimer i Danmark, der kan ændre billedet af islam i Danmark. Og I er nødt til at stå frem og bære byrden. Det gør I ved at undgå offerrollen.

I er her ikke for at gøre andre mennesker glade. I er her for at vise respekt for jer selv og for at blive respekteret af andre. Og hvordan bliver I respekteret? Først og fremmest ved at være gode muslimer og bære vidnesbyrd for menneskeheden. Det er jeres ansvar. Og forklar, hvad jeres religion handler om. Når I ser en muslim, der opfører sig dårligt, så vær ikke bange for at sige, at den opførsel ikke er en del af jeres religion. Vær selvkritiske! Hvordan vil I få danskerne til at respektere islam, når I tier stille? Hvis mennesker ikke forstår, hvad islam er, skyldes det dårlig kommunikation fra muslimerne selv. Det er let at sige: Det er deres fejl, det er ikke vores. Jo, det er vores fejl.

Mange ikke-muslimer har præcis samme værdier, som vi har. Men vi skal forklare, hvad vores værdier er. Når vi ikke har en defensiv attitude, så kan vi finde mennesker, der forsvarer de samme almene værdier. Men vi er nødt til at interagere med det omgivende samfund. Nogle muslimske grupper mener, at alle ikke-muslimer er vantro. De siger, at vi må isolere os fra samfundet. Hvordan er det muligt at sige sådan noget? I er i Danmark, I lever mellem danskerne. Og hvad mere er, det er også vores samfund. 30 år er gået, og nu ved vi, at Vesten er vores hjem. Vi har hjemme her og skal bidrage til at bygge dette samfund op, for os selv, vores børn og for fremtiden. Det er vores ansvar, et fælles ansvar.

Problemet er mangel på forståelse af islam. Vi har behov for dyb forståelse af vores religion. Vi må være i kontakt med omgivende samfund, fordi der er mindst tre ting, der er essentielle for os i dag. For det første at studere vores religion. For det andet at lære det danske samfund at kende. Det gælder både den danske historie og den danske kultur. Ulama (islamiske retslærde, red.) har sagt dette fra begyndelsen: I får ikke fred med dette samfund, hvis I ikke kender det. Vid om det, lær om det! Med tiden bliver I gode muslimer og gode danske borgere. Men kom ikke med offerrollen og sig, at vi må isolere os.

Vi må også finde partnere i Danmark. Det er muligt for muslimer at være i berøring med ikke-muslimer og arbejde sammen med dem. Vi har brug for dialog.

Sidste punkt: Jeg er født i Vesten, og al min viden om islam kommer fra de islamiske tekster. Jeg er her ikke tilfældigt. Jeg har noget at gøre i Danmark. Jeg har lært en masse i Vesten. Og jeg er sikker på én ting. Jeg nyder godt af det vestlige samfund, men jeg må også give. Islam er et universelt budskab. Det er ikke nok at integrere sig, vi skal også give. Spørg jer selv, hvordan I bidrager til samfundet i dag! Yder du noget? Er det synligt, eller er det bare taler? Vi kan bidrage på tre niveauer: Med vores egen opførsel og ved at vise integritet og ærlighed i de daglige relationer. På det sociale område kan vi vise solidaritet, på det politiske integritet og på det økonomiske plan ærlighed. I må aldrig snyde mennesker omkring jer.

Hvis du intet har at give til dette samfund, så har du ikke forstået islams budskab. Hvis du går ud af moskeen og siger, at du ikke har noget positivt at give det danske samfund, så betyder det, at du ikke ved, hvad islam handler om.

Tale holdt ved fredagsbøn i København, fredag den 23. august 2002.

Forkortet og oversat af journalist Bente Clausen. Ovenstående har tidligere været offentliggjort som kronik i Kristeligt Dagblad den 29. august 2002.

 

Søg på danskmuslim.dk

Bedetider KBH i dag

Bedetider Fajr: 5:58
Shourouk: 7:49
Duhr: 11:56
Asr: 13:39
Maghreb: 16:02
Isha: 17:46

     Odense: + 6 min; Århus: + 7 min

Salahtider reklame

Dansk Islamisk Center

Fredagsbøn på dansk?

Hver fredag i

Dansk Islamisk Center

Baggesensgade 4C, 3. sal

2200 København N

 

Islamakademiet

Nu udgiver vi også bøger!


Foredrag

Vil din forening, din skole, din arbejdsplads have et foredrag om islam? Så kontakt info@danskmuslim.dk

Janazah.dk

Islamisk begravelses-portal

Langreklame

Islamisk litteratur DK

Haya.dk reklame

Reklamer

Her kunne DIN reklame være!
Send en mail til info@danskmuslim.dk for at få adgang til at reklamere på sitet.

Fotograf Ahmed Krausen

Bestil dit næste billede hos

Ahmed Krausen

Photography