Islamisk dato

Muslimske Sider

Dagens Hadith

'“Profeten, sallallahu alayhi wa ‘ala alihi wa sallam, sagde: “Suhur (morgenmad inden fajr) måltidet er et velsignet måltid, så giv ikke afkald på det, om du kan tager en slurk vand, siden Allah sender barmhjertighed og Hans Engle søger tilgivelse for de som indtager suhur.” [Kilde: Abu Abi Shaibah, Ahmad, Abu Said al-Kurdi] ” '

Kitaba.org

SeekersGuidance

Grøn Guide til Islam

Allahs 99 navne


---> Hvad er Allahs 99 navne?

Islamisk SMS Service

HS


Designed by:
SiteGround web hosting LadyCroc 2010
Hajj vejledning
Skrevet af Ladycroc   
Søndag, 24 Januar 2010 20:51

Udførelse af hajj (pilgrimsrejsen)

 

Der er tre måder at udføre sin hajj på:

1. Hajj al-Tamatt’u (afbrudt)

2. Hajj al-Qiran (kombineret)

3. Hajj al-Ifrad (enkelt)

Hajj al-Tamett’u

Dette betyder, at man indtræder i ihram-tilstanden for at udføre umrah i de tre pilgrimsmåneder Shawwal, Dhul-Q’idah og de første ti dage af Dhul-Hijjah; så træder man ud af ihram efter at have udført umrah, hvorefter man genindtræder i ihram-tilstanden på den 8. dag i Dhul-Hijjah i det samme år, hvor man har udført sin umrah.

Hajj al-Qiran

Her indtræder man i ihram-tilstanden for både umrah og hajj på samme tid; man træder altså ikke ud af ihram, indtil eid al adha (den 10. Dhul-Hijjah). Man kan også intræde i ihram-tilstanden for at udføre umrah og derefter, før man laver tawâf, gøre det til hensigt også at være i ihram-tilstand for hajj.

Hajj al-Ifrad

Dette betyder at iføre sig ihram for hajj enten fra det forskrevne Ihram-sted (Ihram al-miqat),eller fra Mekka (hvis man bor der) eller fra et sted mellem al-Miqât og Mekka.

 


 

1- Hvis man udfører Hajj al-Ifrad eller Hajj al-Qiran indtræder man i ihram på Ihram-stedet (Miqât al-Ihrâm) på vej til Mekka. I bus eller fly vil passagererne normalt blive gjort opmærksom på, at "nu er det stedet for at intræde i Ihrâm". Hvis man ikke passerer et Ihrâm-sted på sin vej til Mekka, kan man indtræde i ihram-tilstanden fra sit hjem. Hvis man udfører Hajj al-Tamatt’u,intræder man i ihram-tilstanden på dét sted, man befinder sig i Mekka på den 8. Dhul-Hijjah.

Så vasker man hele kroppen (ghusl) for derefter at iføre sig sit ihram-tøj. Kvinder har ikke noget særligt, hvidt ihram tøj på, men efter afvaskningen bør hun iklæde sig det tøj, der er mest passende til rejsen, men uden at være prangende og uden at bruge makeup. Derefter udtaler man sin hensigtserklæring (niyah) om at foretage umrah ved at sige: Labbayka Hajjanellerr: Labbayka Allahumma Hajj, derefter reciterer man talbiya´en:

“ Labbayka Allahumma Labbayk. Labbayka La Shareeka Laka Labbayk. Innal-hamda wan-n’imata Laka Wal-mulk La Shareeka Lak”

(Til Dig, min Gud, til Dig. Du har ingen lige, sandelig al lovprisning og al gunst tilhører Dig, såvel som al herredømme. Du har ingen lige.)

2- Så tager man til Mina-sletten, hvor man beder Dhuhr, ‘Asr, Maghrib, ‘Isha og Fajr bønnerne på de rette tidspunkter, og man forkorter bønner med fire raka´at til kun to raka´at. Man må ikke kombinere disse bønner i Mina.

3- Når solen står op på den 9. Dhul-Hijjah fortsæter man til Arafat-bjerget på en værdig måde uden at skade de andre pilgrimme. På Arafat beder man Dhuhr og ‘Asr bønnerne forkortet og kombineret på tiden for Dhuhr med én adhan og to iqamah.

4- Når solen er gået ned fortsætter man til Muzdalifah på en fredelig og værdig måde, mens man reciterer talbiyah. Man bør ikke på nogen måde irritere eller skade sine med-pilgrimme undervejs. Når man ankommer til Muzdalifah, beder man Maghrib og ’Isha bønnerne kombineret og ved at forkorte ‘Isha til to raka´at. Man tilbringer natten i Muzdalifah indtil Fajr bønnen.derefter venter man, indtil morgenlyset er fuldkommen, hvorefter man vender sig mod qibla og udfører anråbelser (dua), sådan som Profeten (Allahs fred og velsignelser med ham) har forskrevet det.

For kvinder og svage personer er det tilladt at fortsætte til Mina på ethvert tidspunkt efter midnat.

I Muzdalifah samler man syv småsten op, som skal bruges til at kaste efter Aqabah-stenstøtten med. Andre småsten kan man samle op i Mina. Der begås ingen synd, hvis man samlet de syv småsten til stenstøtten i Mina

5- Ved ankomsten i Mina gør man følgende:

a.  Ved Aqabah-stenstøtten (den stenstøtte, der er nærmest Mekka) kaster man de syv småsten enkeltvis mod stenstøtten, mens man siger "Allahu akbar" efter hvert kast

b.  Hvis man har pligt til at slagte et dyr, kan man gøre det nu. Man skal spise noget af kødet, og størstedelen skal man omdele til de trængende.

c. Så skalman barbere sit hoved eller klippe noget af håret. For mænd er det fortrukkent at blive kronraget/barberet, for kvinder er det nok at klippe en lok af håret på størrelse med yderdelen af en finger.

Ovenstående er den bedste rækkefølge at udføre ritualerne på, men det er ingen synd at gøre det i en anden rækkefølge.

Efter at have smidt småsten på stenstøtten og barberet/klippet sit hår af, udtræder man af ihram og af de forbud, der medfølger med denne tilstand, undtagen forbuddet imod intimt samvær med sin ægtefælle. Dette kaldes den første thallul. Man kan nu iklæde sig sit vanlige tøj.

6- Nu tager man til Mekka for at udføre tawaf al-ifadah (den tawaf, som udgør en vigtig del af hajj). Hvis man er i gang med at udføreHajj al-Tamatt’u, kan man også udføre sa´ye nu. Hvis man er i gang med at udføre Hajj al-ifrad eller Hajj al-qiran og man har endnu ikke udført sa’ye med tawaf al-qudum (tawaf ved ankomsten),skal man udføre sa´ye nu. Efter dette bliver det sidste ihram-påbud ophævet og man kan igen have intimt samvær med sin ægtefælle.

· Det er tilladt at forsinke udførelsen af tawaf al-ifadah indtil alle dagene i Mina er overstået, tage til Mekka for denne tawaf efter at have kastet sten efter alle tre stenstøtter.

7- Efter udførelsen af tawaf al-ifadah på eid al-adha dagen,tager man tilbage til Mekka og tilbringer de næste tre nætter (de tre nætter, der følger eid al-adha, kaldet Ayyamu-Tashreeq). Dog er det tilladt at tilbringe to nætter i Mina i stedet for tre.

8- På ethvert tidspunkt på eftermiddagen på en af disse tre nætter eller tre dage under ens ophold i Mina, kan man stene hver af de tre stenstøtter. man starter med den første stenstøtte (som står længst fra Mekka), dernæst den midterste stenstøtte og til sidst Aqabah-stenstøtten. Man kaster syv småsten enkeltvis og siger "Allahu akbar" efter hvert kast.

Hvis man kun tilbringer to dage i Mina, skal man forlade Mina før solnedgang på den anden dag. Hvis solen går ned, før man kan tage afsted, bliver man i Mina en tredje nat og kaster småsten den følgende dag.

· For de syge og de svage er det tilladt at lade andre kaste stenene for én. Denne person kaster den andens småsten, efter at have kastet sine egne (på den selvsamme småsten).

9-Hvis man beslutter at tage tilbage til sit eget land efter at have udført pilgrimsrejsen (hajj), bør man udføre afskeds-tawâf (tawaf al-wida), før man forlader Mekka. Ingen er undtaget dette ritual, undtagen kvinder med menstruation eller med efterfødselsblødning.


 

Søg på danskmuslim.dk

Bedetider KBH i dag

Bedetider Fajr: 5:58
Shourouk: 7:49
Duhr: 11:56
Asr: 13:39
Maghreb: 16:02
Isha: 17:46

     Odense: + 6 min; Århus: + 7 min

Støt Danish Muslim Aid

Salahtider reklame

Dansk Islamisk Center

Fredagsbøn på dansk?

Hver fredag i

Dansk Islamisk Center

Baggesensgade 4C, 3. sal

2200 København N

 

Islamakademiet

Nu udgiver vi også bøger!


Foredrag

Vil din forening, din skole, din arbejdsplads have et foredrag om islam? Så kontakt info@danskmuslim.dk

Janazah.dk

Islamisk begravelses-portal

Langreklame

Islamisk litteratur DK

Haya.dk reklame

Reklamer

Her kunne DIN reklame være!
Send en mail til info@danskmuslim.dk for at få adgang til at reklamere på sitet.

Fotograf Ahmed Krausen

Bestil dit næste billede hos

Ahmed Krausen

Photography