Islamisk dato

Muslimske Sider

Dagens Hadith

'“Allahs Sendebud, sallallahu ‘alayhi wa ‘ala alihi wa sallam sagde: “Den som tager sig af enker og fattige, er lige som en kæmpende (mujahid) for Allahs skyld. Som en der står i bøn uden at trættes eller en der faster uden at bryde fasten.” [Kilde: Berettet af Abu Hurayra, må Allah være tilfreds med ham, i Bukhari og Muslim.]” '

Kitaba.org

SeekersGuidance

Grøn Guide til Islam

Allahs 99 navne


---> Hvad er Allahs 99 navne?

Islamisk SMS Service

HS


Designed by:
SiteGround web hosting LadyCroc 2010
Kort om islamiske bankprincipper
Skrevet af Ladycroc   
Mandag, 25 Januar 2010 22:22

Finanskrisen, der startede i 2008, styrer udenom de islamiske banker på grund af den islamiske økonomis principper om forbud af renter, forbud af risikobetonede transaktioner og forbuddet mod at handle med gæld.

Men hvordan handler man i en islamisk bank, sådan helt praktisk?

Den måske vigtigste af de islamiske principper for økonomiske transaktioner handler om partnerskab – det er ikke tilladt at udbytte andre, men en handelsaftale skal indgås til glæde og provenu for begge parter. Partnerskabsprincippet kaldes for musharaka. En musharaka kan sammenlignes med det moderne princip for joint venture. To eller flere parter indgår en handelsaftale, fx. én leverer varen, den anden køber den af ham, den tredje sørger for indskud og kapital til handelen osv.

Gradden af profit efter handelen afhænger af gradden af involvering; dvs., den der sætter mest kapital på højkant i en handel, fortjener den største profit af handelen.

Et andet princip kaldes mudaraba. Det betyder egentligt at “gå tilbage til jorden”, men princippet går ud på, at en person, der ikke har forstand på investering af sine aktiver, overdrager sine aktiver til en anden person, der er kyndig og overgiver ham opgaven at optjene profit fra disse aktiver.Man aftaler på forhånd, hvordan profitten skal fordeles.

Ofte indgås en mudaraba-aftale mellem en bank og en kunde. Ejeren af akriverne betaler eksperten et beløb for at han/hun bruger sin tid på at investere.

Hvis investeringen ikke bærer frugt, eller hvis en investering ender med tab, bærer ejeren af aktiverne hele ansvaret og er ikke pligtig til at betale mudaraba til banken – banken giver afkald på mudaraba, hvis investeringen slår fejl.

Havde Roskilde Bank brugt mudaraba, var alle kunderne måske ikke blanket helt af, Allahualim.

Et tredje princip er Ijara. Ijara betyder egentligt “leasing” – banken, eller en person, ejer et aktiv, som man betaler for at låne. Det kan være en ejendom eller en bil, værktøj, maskiner, dyr osv. En variant af Ijara er Ijara-wa-Iktana. Her forpligter lejeren/leaseren sig til at købe produktet ved slutningen af lejeperioden. Ijara med forsvindende musharaka er princippet om, at man afbetaler et aktiv. Ved hver afbetaling tilfalder endnu en del af aktivet til leaseren. Når sidste afdrag er betalt, ejer leaseren aktivet.

Qard er et lån uden profitforventninger. Fx. en bankkonto i en islamisk bank vil være qard. Det siger sig selv, at en qard altid skal indfries på forlangende.  Hvis bankens værdibeholdning ikke kan indfri alle qard-lån på forlangende, vil banken gå konkurs og kundernes penge være tabt. Af den grund (også) er islamiske penge altid bundet til en stabil værdi, fx. guld.

Overstående er kun et ganske lille uddrag af islamiske termer ifm økonomi. Islamisk økonomi er uhyre kompliceret, og der findes et utal af beskrivelr for den ene og den anden økonomiske transkation. Derfor er det vigtigt, at en islamisk bank bruger shariah-uddannet personale, så kunden kan være sikker på, at alle transaktioner foregår i overnenstemmelse med islamiske regler.

 

Søg på danskmuslim.dk

Bedetider KBH i dag

Bedetider Fajr: 5:58
Shourouk: 7:49
Duhr: 11:56
Asr: 13:39
Maghreb: 16:02
Isha: 17:46

     Odense: + 6 min; Århus: + 7 min

Støt Danish Muslim Aid

Salahtider reklame

Dansk Islamisk Center

Fredagsbøn på dansk?

Hver fredag i

Dansk Islamisk Center

Baggesensgade 4C, 3. sal

2200 København N

 

Islamakademiet

Nu udgiver vi også bøger!


Foredrag

Vil din forening, din skole, din arbejdsplads have et foredrag om islam? Så kontakt info@danskmuslim.dk

Langreklame

Islamisk litteratur DK

Haya.dk reklame

Reklamer

Her kunne DIN reklame være!
Send en mail til info@danskmuslim.dk for at få adgang til at reklamere på sitet.

Fotograf Ahmed Krausen

Bestil dit næste billede hos

Ahmed Krausen

Photography