Tafsir
Skrevet af Ladycroc   
Søndag, 31 Januar 2010 23:41

Tafsir


Tafsir er et arabisk ord, som betyder "forklaring", og en tafsir er et værk, der fortolker de enkelte suraher og ayaher i Koranen.

Man kategoriserer også konranoverslttelser som tafsir, idet en oversættelse af den arabiske Koran blot er en sproglig "fortolkning" af den originale, arabiske åbenbaring.

En tafsir er fortolket ud fra helt specifikke regler om fortolkning. Det er ikke tilladt at fortolke og forklare koranens betydning, udelukkende ud fra egen mening. Dette forbud er baseret på en autentisk hadith, hvor Profeten (Allahs fred og velsignelser med ham) udtalte, at det ikke var tilladt.

De fem kilder som man i fortolker koranen ud fra er:

1. Koranen selv. Det er den bedste form for tafsir, fordi det dermed er koranen, der forklarer sig selv.
2. Hadith. Muslimerne tror at Muhammed havde det som sin mission, at forklare og klargøre koranens indhold og betydning. De forskellige bøger der udgør hadithsamlingerne indeholder megen tafsir, under titler som for eksempel "Meningen med koranens vers". Dette er den næstbedste form for tafsir, fordi det dermed er Allahs profet, der forklarer koranens betydning.
3. Oplysninger fra profetens følgesvende (Sahaba). Muhammeds følgesvende kendte ham og havde derfor en bedre mulighed, for at kunne opnå en korrekt forståelse af koranens betydning. Hvis der eksisterer en konsensus blandt profetens følgesvende omkring betydningen af et bestemt vers, så er det den konsensus, man retter sig efter, og opfatter som den korrekte. Hvis der ikke eksisterer en konsensus ud fra oplysningerne fra profetens følgesvende, så tolker man verset ud fra de nævnte principper.
4. Oplysninger fra dem der studerede under Muhammeds følgesvende. Dem der studerede under profetens følgesvende, befandt sig i et miljø, hvor der fandtes personer, der kendte profeten. De havde derfor bedre muligheder for, at kunne opnå en korrekt forståelse af koranens betydning.
5. Logik. Brug af logik (deduktion og almindelig evaluering af argumenterne) er den sidste og endelige metode, der kan tages i anvendelse, for at forstå koranen.


De vigtigste tafsir

Nogle af de vigtigste og mest kendte tafsir er:

* Ibn Kathir: "Tafsir ibn Kathir" - En klassisk tafsir, der anses for at være et resume af en tidligere tafsir af Ibn Jarir (at-Tabari). Den er meget populær, blandt andet fordi den bruger 'hadith' til at forklare alle vers og kapitler i koranen.

* Imam Fakhr ud-Deen ar-Razi: "Mafateeh ul Ghayb" også kendt som "Tafsir Kabir" - Et volumiøst arbejde, der dækker mange emner, inklusive videnskab og medicin. Ibn Taymiyyah kritiserede denne tafsir for at "indeholde alt, undtagen tafsir".

* Qazi Abu Saud al-Hanafi: "Irshad ul Aql as-Saleem ila Mazaya al-Qur'an al-Kareem" også kendt som "Tafsir Abu Saud".

* Imam Abu Abdullah al-Qurtabi: "al-Jami' li Akam il-Qur'an" af den berømte Maliki jurist fra Cordoba. Denne 10-binds tafsir behandler særligt de islamisk-juridiske aspekter. Selvom forfatteren var en Maliki, så præsenterer han også samtidig de andre store islamisk juridiske skolers syn på forskellige spørgsmål. Hans tafsir er derfor populær blandt lærde fra alle de islamiske lovskoler.

* Allama Mahmood Alusi al-Hanafi: "Tafsir Ruh ul Ma'ani fi Tafsir il Qur'an al-Azim wa Saba' al-Mathani" - Også kendt som Ruh ul Ma'ani.

* Imam Al-Ghazali: "En tematisk gennemgang af koranen" - En klassisk tafsir skrevet af en Sunni Imam der praktiserede tawassuf

* Allama Tabataba'i: "Tafsir Al-Mizan" - Et 20 binds værk, hvor forfatteren forsøger at forklare koranens betydning ud fra koranen selv.

* "Tafsir ibn Atiyyah" - En tafsir der er populær i Nordvestafrika.

* "Tafsir an-Nasafi" - Skrevet af Hanafi teologen Nasafi og er publiceret i 2 bind.

 

Søg på danskmuslim.dk

Bedetider KBH i dag

Bedetider Fajr: 5:58
Shourouk: 7:49
Duhr: 11:56
Asr: 13:39
Maghreb: 16:02
Isha: 17:46

     Odense: + 6 min; Århus: + 7 min

Støt Danish Muslim Aid

Salahtider reklame

Dansk Islamisk Center

Fredagsbøn på dansk?

Hver fredag i

Dansk Islamisk Center

Baggesensgade 4C, 3. sal

2200 København N

 

Islamakademiet

Nu udgiver vi også bøger!


Foredrag

Vil din forening, din skole, din arbejdsplads have et foredrag om islam? Så kontakt info@danskmuslim.dk

Langreklame

Islamisk litteratur DK

Haya.dk reklame

Reklamer

Her kunne DIN reklame være!
Send en mail til info@danskmuslim.dk for at få adgang til at reklamere på sitet.

Fotograf Ahmed Krausen

Bestil dit næste billede hos

Ahmed Krausen

Photography