Bedetæppet
Skrevet af Ladycroc   
Onsdag, 03 Februar 2010 18:43

Bedetæppet

Renhed er alfa og omega (eller alif og ya) for enhver muslim, især under bønnen. Man skal rense sig både åndeligt såvel som fysisk, før man beder, og bønnen skal også foregå et rent sted. For at være sikker på, at man kan forblive i ren tilstand under hele bønnens forløb, især ved nedbøjningen på knæene (sajida), bruger mange muslimer et bedetæppe, kaldet sajâd.

Bedetæppet er ikke noget krav i henhold til islamisk lov; men det er et redskab til at sikre sig et rent sted at bede. I princippet kan man bede på et stykke pap eller en sivmåtte, men et bedetæppe kan ofte foldes sammen og endda ligge i lommen (hvis det er rejsebedetæppe-modellen).

Det typiske bedetæppe er cirka en meter lang og en halv meter bred, så en voksen akkurat kan ligge i sammenbøjet stilling på tæppet. Tæppet er ofte lavet af blødt stof med en grovere underside; nogle bedetæpper er lavet af silke, selv om det ikke er velset. Små bedetæpper bliver lavet til børn.

bedetæpperne findes i et utal af design og mønster; fælles for dem alle er, at der ikke må være billeder af levende væsener eller andre distraherende symboler på tæppets mønster. Ofte benyttede symboler på bedetæpper er Kaabaen eller Klippemoskeen i Palæstina. De fleste bedetæpper skal bruges i en bestemt retning, hvor Kaabaen eller et andet mihrab-symbol er trykt i "hovedenden" og et mere diskret eller endda manglende design i "fodenden."

Det er dog ikke noget krav, at man skal anvende bedetæppet på denne måde. Hvis man fx er 2-3 personer sammen og kun har ét bedetæppe til rådighed, kan man sagtens placere bedetæppet vandret foran sig, så alle tre personers hænder og pander kan berøre bedetæppet under nedbøjningen.

Nogle bedetæpper har aftryk til at placere sine hænder på i hovedenden; så nye muslimer ved, hvor hænderne og panden skal placeres under bøn.

Man kan købe bedetæpper med indbygget kompas til nemmere at finde qibla med. Eller man kan købe tynde, plastik-bedetæpper, der kan foldes sammen til næsten ingenting og puttes i en lille pose, der passer til jakkelommen eller håndtasken. Det er de såkaldte rejsebedetæpper.

Bedetæppet bruges udelukkende til bøn, selv om antikke, smukke bedetæpper nogle steder også finder anvendelse på vægge som dekorativt indslag. Så snart man er færdig med sin bøn, ruller man eller lægger man bedetæppet sammen og placerer det et sted, hvor det kan ligge i sikkerhed fra snavs. Nogle søstre pakker deres bedetøj ind i bedetæppet. Man lægger altid bedetæppet sammen med den fine side indad for at beskytte den fra snavs og anden uønsket, ydre påvirkning.

Nogle muslimer har kutyme at folde en flig af bedetæppets hjørne opad og ind over bedetæppet, hvis de fx endnu ikke er klar til at pakke det sammen. Fx. hvis man har bedt sin sunna bøn og går ud for at få en kop kaffe el.l og lidt senere vil bede sin obligatoriske bøn, så signalerer man med den lille fold, at bedetæppet er "i brug" endnu og at folk ikke skal folde det sammen eller flytte på det.

Bedetæpper er ofte billige, smukke og uundværlige; derfor bliver de også tit brugt som gaver til nye konvertitter. Nogle mennesker lægger et sammenrullet bedetæppe i vindspejlet eller på bagsædet af deres biler for at signalere "her kommer en muslim".

 

 

 

 

 

Søg på danskmuslim.dk

Bedetider KBH i dag

Bedetider Fajr: 6:32
Shourouk: 8:29
Duhr: 12:06
Asr: 13:25
Maghreb: 15:40
Isha: 17:31

     Odense: + 6 min; Århus: + 7 min

Salahtider reklame

Dansk Islamisk Center

Fredagsbøn på dansk?

Hver fredag i

Dansk Islamisk Center

Baggesensgade 4C, 3. sal

2200 København N

 

Islamakademiet

Nu udgiver vi også bøger!


Foredrag

Vil din forening, din skole, din arbejdsplads have et foredrag om islam? Så kontakt info@danskmuslim.dk

Islamisk litteratur DK

Haya.dk reklame

Reklamer

Her kunne DIN reklame være!
Send en mail til info@danskmuslim.dk for at få adgang til at reklamere på sitet.