Cordoba-moskeen
Skrevet af Ladycroc   
Søndag, 14 Februar 2010 15:46

Moskeen i Cordoba


Moskeen er den største attraktion i Córdoba. Dette pragtfulde bygningsværk af en moske var den største i verden efter Mekka og et af maurernes fornemste værker på den lberiske Halvø, og derudover findes moskeen over UNESCOs kulturarv og er dermed et af civilisationens bevaringsværdige bygninger. Under den sidste ummayadekalif Abderahmans tid blev Cordoba hovedstaden i det andalusiske rige, og dermed skulle byen også have en større moské.

I det muslimske Córdoba var der et stort antal moskéer: ifølge nogle kilder kunne byen i det 10. århundrede tælle 1600, foruden 600 badeanstalter, 50 hospitaler og 80.000 butikker. Den der har overlevet til vore dage, var byens hovedmoské, og den var, og er stadig, et af verdens vidundere.

De ældste dele af moskeen stammer helt tilbage fra år 785, hvorefter moskeen blev udvidet flere gange i løbet af de efterfølgende 200 år.I 987 var moskeens så stor, at dens areal nåede op på de nuværende 24.000 m², et rum med plads til 30.000 troende på samme tid.

I 1500-tallet blev dette smukke bygningsværk udsat for en trist skæbne, idet kong Carlos 5. lod en domkirke bygge oven på den lave muslimske bygning inde midt i moskeen. Da Carlos 5. så resultatet af denne skamfering af et så enestående et bygningsværk, bebrejdede han de ansvarlige arkitekter, som havde stået bag byggeriet af domkirken.

Puerta del Perdón, hovedindgangen, er opført i 1377 i mudéjar-stil ved det 93 meter høje klokketårn, som har afløst den tidligere minaret.

Patio de las Naranjas ("Appelsinhaven") er moskeens forgård, hvor maurerne vaskede sig før de skulle ind til bøn.

Puerta de las Palmas er indgangen til domkirken og denne er også opført i mudéjar-stil. Moskeen indeholder i alt 850 søjler af granit, marmor og jaspis, som opdeler rummet i 19 "skibe". Der var oprindeligt 1000 søjler, men for at få plads til katedralen fjernede de kristne spaniere 150 søjler. Over rummet er der bygget en kuppel, men resten er stadigvæk, som da moskeen blev bygget.

Moskeens perle er den smukke mihrab, som blev model for utallige andre bedenicher i Spanien og Nordafrika.

Den verdensberømte danske digter Hans Christian Andersen besøgte moskeen i 1862 og skriver om den:

"...man kom først ind i en stor Orangegaard fra Maurernes Tid; Taarnet laae til Høire Kirken modsat. Den havde en heel Skov af Søiler, i det Uendelige, Alter ved Alter og midt derinde løftede sig egentlig den christne høiere Kirke, men tung, dejlig var der en maurisk Bue med Indskrift til Gud og Propheten. I en lille Sidekapel laae en Syg. - Det eiendommelig Skjønne var en Del forstyrret ved de christelige Elementer..."

Hjemme i Danmark igen i 1863 skriver Andersen flere detaljer om sit besøg i Cordobamoskeen, som har gjort så stort indtryk på den danske poet:

"De kniplingsagtige Udhugninger over den lave Dør henimod Guadalquiver føre Tankerne til Alcazar og Alhambra. Her under Muselmændenes Herredømme gjemtes hellige Reliqvier, et ældgammelt Manuskript af Alkoranen og propheten Mahomeds højre Arm. De fromt troende nærmede sig kun, krybende paa deres Knæe, dette Sted, endnu det interessanteste Punkt i den hele Bygning, det her har bevaret hele sin oprindelige Skjønhed.  Medens frs Høikirken Lovsange lyde: Jesu og Jomfru Maria, prædike Væggene i arabiske Skrifttegn: "Der er kun een Gud og Mahomed er hans Prophet!" Det Hele gjør et forunderligt blandet Indtryk, der tilvisse bedst løfter os ved Tolerance og Psalmesangen: Vi troe, vi Alle paa Gud!"

I tilfældet Moskéen i Córdoba er der intet der kan forberede den besøgende på den fantastiske visuelle og følelsesmæssige påvirkning som dette steds enkle og ophøjede skønhed har på én. Man træder ind i en kæmpe skov af 774 søjler som krones af 1312 dobbeltbuer, med røde og beige striber, hvilket skaber en enestående effekt som bliver siddende på nethinden for altid. Rummet er enormt, og det inviterer blikket til at fortabe sig i dette tilsyneladende uendelige rum, et bevidst virkemiddel fra arkitektens side til at symbolisere evigheden.

Córdoba-moskéens skønhed reddede den fra at blive ødelagt af de kristne, sådan som man ellers havde for vane i de områder der var blevet erobret fra muslimerne. I stedet blev helligdommen omdannet til kristen katedral. Man ødelagde godt nok en betydelig del af søjleskoven for at bygge koret midt i bygningen, og man indrettede adskillige kapeller der bryder en del af enkelheden i den oprindelige konstruktion. Skønt der ingen tvivl kan være om at de kristnes ombygning forvoldte stor skade på dette enestående bygningsværk, må man ikke glemme at hvis det ikke havde været for omdannelsen af moskéen til kristen katedral, ville verden for altid have mistet denne enestående skat, og heldigvis er det der dominerer i bygningen som helhed fortsat den geniale muslimske konstruktion med den magiske skov af søjler og buer.

 

Søg på danskmuslim.dk

Bedetider KBH i dag

Bedetider Fajr: 6:13
Shourouk: 7:55
Duhr: 12:55
Asr: 15:18
Maghreb: 17:53
Isha: 19:30

     Odense: + 6 min; Århus: + 7 min

Støt Danish Muslim Aid

Salahtider reklame

Dansk Islamisk Center

Fredagsbøn på dansk?

Hver fredag i

Dansk Islamisk Center

Baggesensgade 4C, 3. sal

2200 København N

 

Islamakademiet

Nu udgiver vi også bøger!


Foredrag

Vil din forening, din skole, din arbejdsplads have et foredrag om islam? Så kontakt info@danskmuslim.dk

Langreklame

Islamisk litteratur DK

Haya.dk reklame

Reklamer

Her kunne DIN reklame være!
Send en mail til info@danskmuslim.dk for at få adgang til at reklamere på sitet.

Fotograf Ahmed Krausen

Bestil dit næste billede hos

Ahmed Krausen

Photography