Islamisk dato

Muslimske Sider

Dagens Hadith

'“Profeten, sallallahu ‘alayhi wa ‘ala alihi wa sallam sagde: “Den der sender velsignelser på mig, på ham sender englene om de samme velsignelser; så lad ham give og modtage i overensstemmelse hermed, hvad enten det er lidt eller meget.” [Kilde: Ibn Majah og al-Tabarani]” '

Kitaba.org

SeekersGuidance

Allahs 99 navne


---> Hvad er Allahs 99 navne?

Islamisk SMS Service

HS


Designed by:
SiteGround web hosting LadyCroc 2010
Surah al-Mulk - nøglen til Tawhid
Torsdag, 25 Februar 2010 21:34

Surah al-Mulk - nøglen til Tawhid

27. aug 2009 21:57, Uzay Kertenkelesi

Alhamdulillah, al lovprisning og tak går til den Ene, Ham som er i stand til alting, og Ham som vi anråber om alting. Og vi lovpriser Allah (Subhana wa ta'ala), fordi vi ønsker Hans barmhjertighed og mildhed i dette liv og i det næste.

Ifølge alle de store islamiske lovskoler starter ethvert menneske med at betale sin livsgæld allerede mens han/hun ligger i graven. Dette kaldes Gravens Straf i islamisk terminologi. Særligt for de vantro og for de ulydige troende er straffen i graven ikke noget, man bør ser frem til.

Men der findes nogle "genveje" til at mildne varigheden og intensiteten af Gravens Straf; en af metoderne er at læse surah al-Mulk før man sover. Jeg vil ikke her beskæftige mig med Gravens Straf; det hører et senere indlæg til, inshaAllah. Må Allah (Subhana wa ta'ala) retlede os til at undgå Gravens Straf!

I stedet vil jeg fortælle lidt mere om denne vidunderlige surah.

Surah al-Mulk er den 67. surah (kapitel) i den glorværdige Korân. AL-Mulk består af 30 ayât (vers). Ifølge følgesvenden Abu Hurayrah har Allahs budbringer (Allahs fred og velsignelse med ham) sagt: "Koranen indeholder en sûrah, som består af 30 ayât, som vil gavne den læsende, indtil han er tilgivet. Denne surah siger: "Velsignet er ham, der har kongedømmet i sin hånd." (Tirmidhi, Abu Dawud)

"Kongedømmet" er den danske oversættelse af det arabiske begreb "al-Mulk" og surah´en starter da også med disse ord: "Velsignet være den, der har kongedømmet i sin hånd. Han er i stand til alting."

Med sine 30 ayât er surah al-Mulk typisk en surah, mange ønsker at lære udenad i løbet af Ramadanen, cirka et vers per dag.

De lærde er stort set enige om, at al-Mulk er blevet åbenbaret i Mekka, da den som så mange andre af kapitlerne i Koranens 29. del handler om aqidah - altså fastlægger de islamiske dogmer omkring monoteisme og anden gængs islamisk dogmatik.

Surah al-Mulk fastslår Allahs suverænitet som den Eneste, den altomfattende Skaber. AL-Mulk er en ihukommelse af tawhid; det islamiske begreb for monoteisme.

På denne måde minder al-Mulk de troende om, at vi gennem tawhid høster frugterne af den bedste form for afhængighed et menneske kan opleve; nemlig afhængigheden til den Ene Skaber - og dermed skabes tilliden til Skaberens altomfattende positive omfavnelse af alt i livet; tawakul.

Troen på den Ene giver mennesket den ultimative tillid til, at alting er af Gud og alting sker af Gud. Og da Gud som omnipotent væsen omfavner hele livet for os, er alting også Hans planer. Den ultimative fatalisme bringer ro til det urolige hjerte, som erkender at alting har sin plan, og at denne plan er den perfekte plan for os.

Surah al-mulk minder os om, at vi ikke ejer os selv. Han har givet os livet og Han styrer det for os. Gennem erkendelsen af budskabet i al-Mulk bliver tawhid til nøgle, som åbner gemte guddommelige skatte for os, som sætter os fri fra alle behov og dulmer vores smerter, tårer og angst.

Tawhid skærmer den troende fra ensomhed og bekymringer, fordi troen på den Ene afstedkommer bevidstheden om, at Han altid er med os; at Hans tilstedeværelse er nærmere os end vores egen halspulsåre. Hans tegn er synlige og mærkbare i stort såvel som i småt; fra planeternes rotationer til DNA-spiralen og de byggesten, der binder den sammen.

Allah (Subhana wa ta'ala) er den gavmilde Forsyner med uendelige forsyninger; Han har skabt denne verden og de andre verdner, og alting hvad vi ser, smager, oplever, lugter, føler og ser er skabt af Ham og Ham alene.

Surah al-Mulk formaner os om at have tawakul; blind tillid til Skaberens planer; planer som i deres egenskaber er de mest barmhjertige for os, selv om vi ikke altid forstår dem.

For, som det til sidst så smukt hedder i denne surah - "hvis al vandet en dag pludselig ville være slugt af jorden, hvem vil så give os vandet?"

Og Allah ved bedst.

 

Søg på danskmuslim.dk

Bedetider KBH i dag

Bedetider Fajr: 5:58
Shourouk: 7:49
Duhr: 11:56
Asr: 13:39
Maghreb: 16:02
Isha: 17:46

     Odense: + 6 min; Århus: + 7 min

Salahtider reklame

Dansk Islamisk Center

Fredagsbøn på dansk?

Hver fredag i

Dansk Islamisk Center

Baggesensgade 4C, 3. sal

2200 København N

 

Islamakademiet

Nu udgiver vi også bøger!


Foredrag

Vil din forening, din skole, din arbejdsplads have et foredrag om islam? Så kontakt info@danskmuslim.dk

Islamisk litteratur DK

Haya.dk reklame

Reklamer

Her kunne DIN reklame være!
Send en mail til info@danskmuslim.dk for at få adgang til at reklamere på sitet.