Islamisk dato

Muslimske Sider

Dagens Hadith

'“Profeten sallallahu alayhi wa ala alihi wa sallam sagde: “Allah Den Ophøjede siger:’Oh søn af Adam! Hvis du fra første færd bærer ulykker med tålmodighed, og fortrøstningsfuld accepterer, Min vilje, vil jeg ikke være tilfreds med at give dig mindre belønning end Paradiset.” [Kilde: Ibn Majah]” '

Kitaba.org

SeekersGuidance

Allahs 99 navne


---> Hvad er Allahs 99 navne?

Islamisk SMS Service

HS


Designed by:
SiteGround web hosting LadyCroc 2010
En flue i din mad: E120
Skrevet af Ladycroc   
Søndag, 02 Maj 2010 13:54

En rød/død flue i din mad: E120

De fleste kender den gamle vittighed om at kalde på tjeneren og brokke sig over fluer i maden. Men hvor mange ved egentligt, at der er masser af fluer i maden - faktisk er det flyvende lus, nemlig de såkaldte skjoldlus som i dødskampen afgiver et rødt farvestof, der tilsættes alt lige fra salamipølse, læbestift, vingummi, M & M og rød sodavand.

Du kan ikke finde skjoldlus beskrevet som en af ingredienserne i dine chokoladepastiller, for så ville folk nok ikke købe dem. I stedet for angiver man den etisk neutrale betegnelse E120 for at fortælle, at madvaren indeholder farvestoffet karmin fra knuste, døde skjoldlus.

Lus i maden lyder ikke rart, men det er fuldt ud lovligt, og du tager formentlig ikke skade af det. men det er ikke halal, idet det ikke er tilladt for muslimer at spise insekter, heller ikke det farvestof de afgiver, når de bliver mast ihjel.

Hos enkelte mennesker kan det røde farvestof i værste fald kan give alvorlige allergiske reaktioner, hvis folk, som er allergiske over for insekter, spiser mad eller bruger læbestift, som indeholder stoffet. Det sker dog ikke særlig ofte, at folk bliver syge af farvestoffet. I USA er der blot rapporteret 14 tilfælde inden for de seneste 10 år, skriver ABC News.

Skjoldluse-hunner producerer det røde farvestof med henblik på at deres æg og de efterfølgende larver får en flot, rød farve der skal afskrække insektædere fra at spise dem. Farvestoffet E120 fremstilles i USA og i Europa ved at tørre hunlusene og mase dem, mens man i Danmark nøjes med at tørre hunlusene og derefter trække farven ud af dem i en vandig ekstrakt. Således sier man insektdelene fra inden farvestoffet kommes i fx. glasuren til fødselsdagskagen.

Ifølge fødevareekspert og forfatter til E-nummerbogen Orla Zinck er det brugt i alle former for mad og kosmetik, fordi det er varmestabilt og lysstabilt og dermed ikke falmer ved sollys eller opvarmning.

E120 kan skjule sig i de fleste madvarer, og hvis maden indeholder rød farve, bør man som muslim være ekstra agtpågiven med at tjekke, om den lækre røde farve består af karmin/E120. Således kan E120 være tilsat fx. i tandoori-krydderi, morgenmadsprodukter, marmelade, kageglasur eller saftevand.

 

Søg på danskmuslim.dk

Bedetider KBH i dag

Bedetider Fajr: 6:13
Shourouk: 7:55
Duhr: 12:55
Asr: 15:18
Maghreb: 17:53
Isha: 19:30

     Odense: + 6 min; Århus: + 7 min

Salahtider reklame

Dansk Islamisk Center

Fredagsbøn på dansk?

Hver fredag i

Dansk Islamisk Center

Baggesensgade 4C, 3. sal

2200 København N

 

Islamakademiet

Nu udgiver vi også bøger!


Foredrag

Vil din forening, din skole, din arbejdsplads have et foredrag om islam? Så kontakt info@danskmuslim.dk

Islamisk litteratur DK

Haya.dk reklame

Reklamer

Her kunne DIN reklame være!
Send en mail til info@danskmuslim.dk for at få adgang til at reklamere på sitet.