Islamisk dato

Muslimske Sider

Dagens Hadith

'"Der fortælles af Abu Sa’id al-Khudri, må Allah være tilfreds med ham, at de troende vil sige: ”Oh Vore Herre, vore brødre fastede med os, bad og tog på hajj med os, og Du har lukket dem inde i helvedet?” Han vil sige: ”Gå og bring de, I kender, ud.” [Kilde: Sahih hadith]',

Kitaba.org

SeekersGuidance

Grøn Guide til Islam

Allahs 99 navne


---> Hvad er Allahs 99 navne?

Islamisk SMS Service

HS


Designed by:
SiteGround web hosting LadyCroc 2010
Sinan: islams mester-arkitekt
Skrevet af Ladycroc   
Søndag, 16 Januar 2011 19:03

Sinan: islams mester-arkitekt


En af den muslimske verdens mest kendte arkitekter og bygningskunstnere er Sinan.
Som ansvarlig arkitekt for over hundreder af muslimske mesterværker, har ingen anden opnået muslim opnået nogen lignende status indenfor arkitekturhistorien.
Hans værker har inspireret mange mennesker verden over, både på det arkitektoniske plan såvel som på det åndelige og religiøse plan. Han er blevet sammenlignet med den berømte middealder-arkitekt Michelangelo. Et krater på planeten Merkur er opkaldt efter ham.
Men hvem var Sinan egentligt?

Ifølge den osmanniske historiker Mustafa Celebi, skal Sinan være født i 1489 i en kristen familie i Anatolien. nær byen Kayseri. Han skulle som dreng have heddet Josef, men i 1512 blev Sinan taget til Konstantinopel gennem den såkaldte devshirme-lovgivning, og dermed begyndte hans uddannelse som janitshar i det osmanniske militærvæsen, ligesom han konverterede til islam og fik navnet Sinan.

Som soldat i janitshar-korpset deltog Sinan i belejringen af Rhodos, i erobringen af Beograd og af Cairo. Han steg hurtig i graderne, hvorefter han fik ansvar for regimentets fremmarch og fik bl.a. ansvaret for at bygge en pontonbro over Donau. Ifølge Celebi lærte Sinan en masse om bygningsværkers svage punkter ved at skyde fjendtlige bygninger i smadder.

Det var først og frememst under osmannerrigets berømte sultan Suliman den prægtige, at Sinans talenter fik deres fulde anerkendelse. Han mente selv, at hans største mesterværk var konstruktionen af Selimiye Moskeen i Edirne. Blandt kendetegnene for hans bygningsværker er Sinans brug af lys som integreret faktor i konstruktionerne; hans spidse, høje minareter, de store kupler baseret på oktagonal geometri og hans detaljerigdom.

Vandpibe-anekdoten

Sinan satte en stor ære i denne detaljerigdom, og han sigs at være en uhyre omhyggelig arbejdsgiver og streng bygherre. Ifølge en kendt anekdote skal sultan engang have spurgt efter Sinan for at høre, hvordan det skred fremad med bygningen af Selimiye Moskeen. Sultanen fik at vide, at Sinan ikke havde tid til at komme, og spurgt om hvor Sinan befandt sig, fik sultanen at vide, at Sinan sad og røg vandpibe i den ufærdige moske. Rasende tog sultanen afsted til byggepladsen, og ganske rigtig sad Sinan på gulvet under den ufærdige kuppel i moskekælderen og røg på vandpibe. Sultanen trak sit sværd og var klar til at hugge hovedet af Sinan for denne laissezfaire-holdning, men udbad sig en forklaring først. Sinan pegede på sin vandpibe og sagde: "Der er ikke noget tobak i min vandpibe, jeg blæser bare bobler." Sultanen, der ikke forstod, hvad han mente, bad om en forklaring med hævet sværd. Sinan pegede på den ufærdige kuppel over deres hoveder og sagde: "Jeg blæse bobler opad for at høre lyden ramme hvælvingen, så jeg kan være sikker på, at konstruktionen bliver udfærdiget korrekt!" Sultanen blev flov over sit raseri og belønnede Sinan for sin fremsynethed og geni.

Sinan døde i 1588 i en alder af cirka 90 år og er begravet tæt på Suliman den prægtiges egen grav, i et mauolæum (türbe), som han selv havde designet.


Under sit virke som osmannisk chefarkitekt skal Sinan have bygget og/eller overset bygningen af 476 bygningsværker (hvoraf 196 stadig eksistere i dag) - tallet er taget fra en officiel liste over hans arbejder, Tazkirat-al-Abniya. Han har muligvis ikke tegnet/designet alle bygningsværkerne, men han har i sit arbejde haft ansvaret for bygningen af dem, ligesom han også har designet og bygget i sin fritid.

En liste over bygningsværket designet og/eller bygget af Sinan:

 • 94 store moskeer (camii),
 • 57 skoler,
 • 52 mindre moskeer (mescit),
 • 48 badehuse (hamam).
 • 35 paladser (saray),
 • 22 mausolæer (türbe),
 • 20 karavanserai´er (kervansaray; han),
 • 17 folkekøkkener (imaret),
 • 8 broer,
 • 8 større huse og siloer
 • 7 koranskoler (medrese),
 • 6 ækvadukter,
 • 3 hospitaler (darüssifa)

Nogle af Sinans kendte bygningsværker:

I 1990 oprettede man projektet Respect to Sinan, hvis primære opgave er at udbrede kendskabet til hans bygningsværker og til at bevare dem bedre for eftertiden. projektet har udgivet en del materiale og afholder mange seminarer og andre aktiviteter til fremme for kendskabet til Sinan og hans værker.

 

Søg på danskmuslim.dk

Bedetider KBH i dag

Bedetider Fajr: 5:58
Shourouk: 7:49
Duhr: 11:56
Asr: 13:39
Maghreb: 16:02
Isha: 17:46

     Odense: + 6 min; Århus: + 7 min

Støt Danish Muslim Aid

Salahtider reklame

Dansk Islamisk Center

Fredagsbøn på dansk?

Hver fredag i

Dansk Islamisk Center

Baggesensgade 4C, 3. sal

2200 København N

 

Islamakademiet

Nu udgiver vi også bøger!


Foredrag

Vil din forening, din skole, din arbejdsplads have et foredrag om islam? Så kontakt info@danskmuslim.dk

Langreklame

Islamisk litteratur DK

Haya.dk reklame

Reklamer

Her kunne DIN reklame være!
Send en mail til info@danskmuslim.dk for at få adgang til at reklamere på sitet.

Fotograf Ahmed Krausen

Bestil dit næste billede hos

Ahmed Krausen

Photography