Islamisk dato

Muslimske Sider

Dagens Hadith

'“Profeten, sallallahu ‘alayhi wa’ala alihi wa sallam, sagde til Bilal: “Oh Bilal! Bring noget mad!” Han svarede: “Jeg faster.” Profeten sagde da: “Vi spiser vores del af maden. Bilals resterende del venter ham i Paradiset. Du ved Bilal, at den fastendes krop lovpriser Allah og englene beder Allah om tilgivelse for den fastende, så længe man spiser hos ham.” [Kilde: Ibn Majah]” '

Kitaba.org

SeekersGuidance

Allahs 99 navne


---> Hvad er Allahs 99 navne?

Islamisk SMS Service

HS


Designed by:
SiteGround web hosting LadyCroc 2010
Bønnen
Skrevet af Ladycroc   
Onsdag, 30 December 2009 13:55

T E S T I N G ::: UNDER UDARBEJDELSE

Bønnen (salah eller namaz) er den anden af Islams fem søjler og samtidig den absolutte vigtigste af muslimernes pligter. Profeten Muhammed (Allahs fred og velsignelser med ham) siger således ifølge en hadith, at bønnen og dens korrekte udførelse er det første, som en muslim vil blive stillet til regnskab for på Dommens Dag.

Den muslimske bøn består af en række (symbolske) bevægelser udført i korrekt rækkefølge, alt imens man ihukommer Gud og beder Ham om tilgivelse, lovpriser og takker Ham, reciterer vers fra Koranen og overbringer Ham sine glæder, bekymringer og ønsker med håb om at blive hørt, tilgivet og belønnet. Bønnen er således menneskets direkte kommunikationslinje til sin Skaber.

Den muslimske bøn skal foregå i bestemte, afmålte tids-intervaller; en gang før solopgang, en gang midt på dagen, en gang om eftermiddagen, en gang kort før solnedgang og en gang efter solnedgangens fulde afslutning. Derudover er der en række andre bønner, både obligatoriske, anbefalede og frivillige bønner.

Den muslimske bøn kan bedes enten alene eller i fællesskab med andre, og før man kan bede kræves der rituel renhed af krop og ånd. Bønnen bedes i retningen af Kaaba´en i Mekka, og oftest tager en bøn ikke mere end 5-15 minutter, men er alligevel en af de vigtigste tilbedelseshandlinger, som vi muslimer kan udføre foran Allah, den Ophøjede.

 

På denne side vil der inshaAllah komme artikler og information om den muslimske bøn:

 

Grundlæggende troslære om den muslimske bøn, salâh

Bønnen - islams anden søjle

Bønnens historie - Isra og Miraj

Adhân (bønnekald)

Efter bønnen (hanafi)

Bønnens fysiske barmhjertighed

 

Lovskolernes regler for korrekt udført bøn

Hanbali

Hanafi

Maliki

Shafa´i

Kvinders bøn

Rituel afvaskning med og uden vand (Wudû´ og tayyâmum)

 

Wudu´ ifølge de 4 lovskoler

Hvad ophæver ens wudu´?

Tayyâmum

Wudu med lædersokker

Wudu-maskiner

 

 

De daglige obligatoriske bønner

Morgenbøn (Fajr)

Middagsbøn (Dhuhr)

Eftermiddagsbøn (Asr)

Aftenbøn (Maghreb)

Nattebøn (Ishâ´)


Øvrige, anbefalede og frivillige bønner

 

 

Sunnah-bønnerne

Witr-bøn

Tahajjud

Tarawih-bønner i Ramadanen

Eid-bøn

Kort om fredagsbøn

Fredagsbønnens velsignelser

Begravelsesbønnen (janâzah)

Sol/måne-formørkelsesbøn

Regn-bøn

Vejledningsbøn(Istikhara)

Koranreciteringsbøn

Moskébøn

Frivillig bøn

Qada - erstatningsbøn

 

Bønnens åndelige dimension og andre artikler

 

Bøn opstår af taknemmelighed

Bilal - og islams første bønnekald

Bedetæppet

Den indre dimension af tilbedelsen

Morgenbønnens lys

Den intensive bøn - hvordan ?

 
 

 

 


Mens vi venter.....

 

Bøn opstår af taknemmelighed

4. september, 2009 af LadyCroc

Af og til får man det lange blik af folk, når man fortæller dem, at man beder til Gud. At man gør det mindst fem gange om dagen, og at man udover de obligatoriske bønner også vælger at bede en række daglige frivillige bønner.

Bønner. Er det ikke en bare en handlesvag persons sidste udvej i en verden, hvor man føler sig sat udenfor indflyelse og ikke kan acceptere skæbnen?

Og er det ikke besværligt? Sådan at afbryde de daglige gøremål for at sidde og mumle på et lille tæppe, tale med en skabning, man ikke kan se?

Ikke nok med at livet i forvejen er travlt med alle de ting, der skal nås. Men kan man måle effekten af bøn? Skal vi lave en cost-benefit-analyse af den tid, der bruges til bøn sammenlignet med effekten på dagligglivet?

Hvorfor beder muslimer egentligt?

Dette og ovenstående spørgsmål har jeg tit fået stillet af folk, som ikke selv benytter sig af bøn i hverdagen.

Udgangspunktet for den islamisk bøn er ibada; tilbedelse. Mennesket er skabt med det formål at tilbede Allah (subhana wa ta´ala), og derfor er vi forpligtede til at udføre en række bønner. De tager lidt tid, og man skal også rense sig omhyggeligt før udførelsen af bønnen. Men bønnen er også gavnligt for både vores psyke og krop.

Fx. er det sundt med en lille afbrækker fra hverdagen, hvor tiden bruges til reflektion, fordybelse og afslapning. Nogle kalder sådanne pauser for powernappeing; andre vælger at kalde det meditation. Måling af menenskets hjernebølge under sådanne “åndelige pauser” viser, at de er gavnlige for vores velbefindende på alle måder.

Allah (swt) ved, hvad der er godt for sine skabninger, og tilbedelsen er til for vores skyld, ikke for Hans. Ifølge islamisk terminologi består alt, hvad der glæder Allah (swt). Bønnen er kun en lille del af den universelle tilbedelse af den Ene. Men bønnen er måske den form for tilbedelse, der af og til er mest synlig i vores hverdag og kræver den største koncentration, kræver forberedelse, renhed, ritualer, intentioner, anstrengelser.

Ateister eller moderne “kultur”-åndelige mennesker synes at have glemt en meget vigtig faktor for bønnen; nemlig taknemmeligheden.

Gennem tilbedelse udtrykker vi vores taknemmelighed til ham, som vi skylder alt.  Gennem taknemmelighedens kilde, opstår ønsket om tilbedelse, og dermed er bønnen et udtryk for vores kærlighed til vores Skaber.

Hvor tit er vi ikke frustrered ei vores liv over småting i hverdagen eller over større problemer, som giver os hovedpine og sorg, men hvor tit vælger vi at se de positive ting i tilværelsen og glæder os over dem?

Den første surah vi læser under den muslimske bøn starter ordene alhamdulillah – al lovprisning/tak går til Allah (swt). Vi starter således vores bøn med at at udtrykke taknemmelighed – lad os passe på, at dette taknemmlighedsudtryk ikke kun ytres som automatisk recitation af det obligatoriske, men lad os gennem ytringen med hjertet ihukomme alle de ting, vi takker vores Skaber for, hver gang vi falder på knæ foran Ham.

Frivillig bøn opstår fra følelsen af taknemmelighed; ikke gennem følelsen af utilstrækkeligt behov.  Taknemmeligheden over at vide, at der altid er én, man kan henvende sig til, for Allah (swt) har lovet os, at Han opfylder alle vores ønsker, enten i dette liv eller i det næste, dersom vi beder om dem alene til Ham.

Nogle gange kan det være umådeligt svært at føle taknemmelighed for noget, der i første omgang har medført os smerter eller sorg. Men ægte tilbedelse sker betingelsesløst; ægte tilbedelse anerkender Allahs overmagt og Hans evne til altid at gøre det rette for os. Hans planer er de bedste, selv om vi dødelige skabinger ikke altid kan regne ud, hvordan.

Ultimativ tillid til Allah (swt) og Hans planer er en del af bønnens indhold. For kun gennem den absolutte tillid til vores Skaber, kan vi for alvor føle taknemmlighed og dermed opfylde bønnens intentioner, nemlig tilbedelse.

 

 

 

Søg på danskmuslim.dk

Bedetider KBH i dag

Bedetider Fajr: 6:32
Shourouk: 8:29
Duhr: 12:06
Asr: 13:25
Maghreb: 15:40
Isha: 17:31

     Odense: + 6 min; Århus: + 7 min

Salahtider reklame

Dansk Islamisk Center

Fredagsbøn på dansk?

Hver fredag i

Dansk Islamisk Center

Baggesensgade 4C, 3. sal

2200 København N

 

Islamakademiet

Nu udgiver vi også bøger!


Foredrag

Vil din forening, din skole, din arbejdsplads have et foredrag om islam? Så kontakt info@danskmuslim.dk

Janazah.dk

Islamisk begravelses-portal

Islamisk litteratur DK

Haya.dk reklame

Reklamer

Her kunne DIN reklame være!
Send en mail til info@danskmuslim.dk for at få adgang til at reklamere på sitet.

Fotograf Ahmed Krausen

Bestil dit næste billede hos

Ahmed Krausen

Photography

Mødet med Gud

Mødet med Gud - bogen om salah

af Zahid Abdullah


Værd at købe.
Værd at læse.
Værd at bruge.

Anmeldelse:

Den danske manual om salah (islamisk bøn) er på hele 206 sider og minder i sin opbygning mere om en IT-manual a la Salah for Dummies. Her er der basale oplysninger, ekstra goodies, tegneserier, arabisk tekst og dansk tekst for ikke-arabiskkyndige. Men bogen indeholder også vigtig baggrundsviden om salah; både filosofisk og religiøst, praktisk og spirituelt.

Bogen beskriver i detaljer ALT, hvad man har brug for at vide om salah - og mere oveni.

Bogen egner sig fortrinligt til flere målgrupper; både helt nye konvertitter, til dem, der blot vil praktisere deres deen bedre, til ikke-muslimer som opslagsbog eller til dem, der vil vide mere for at vide mere.

Bogen er skrevet af bror Zahid Abdullah, som med garanti vil få mange velsignelser for sit omhyggelige og dedikerede arbejde med at kalde folk til Islam. Mødet med Gud er en bog, som man ikke kan undvære, hvis man tager sin deen alvorlig.